Is Airbnb een bedreiging voor de hotelsector?

Op het social platform Airbnb, kunnen particulieren hun woning verhuren als hotelkamer. Volgens cijfers die door Airbnb zelf werden bekendgemaakt,verzorgde men in 2012 zelfs méér overnachtingen dan alle hotels van de Hilton- keten samen. De hotelsector ziet dit uiteraard niet zitten, en aanziet Airbnb als een ernstige bedreiging. Is Airbnb écht een bedreiging voor de hotelsector?

Online geld verdienen
Het stijgend gebruik van internet maakt het mogelijk om op een relatief gemakkelijke manier, aardig wat bij te verdienen. Autodelen, voeding die je zelf niet op krijgt, kinderkleding die te klein is … Kortom, alles wat teveel is of onbezet, kan online gedeeld en verkocht worden.

Besparen op overnachtingen
Verwonderlijk genoeg staan op de online reviewwebsite van TripAdvisor maar liefst drie appartementen in de huidige top 10 van Amsterdamse hotels. Het aanbod aan dergelijke logiesaccommodaties neemt sterk toe. Volgens een recent onderzoek van Rabobank, besparen gasten meer en meer op overnachtingen in hotels. Als gevolg van deze evolutie, blijft het particulier aanbod sterk stijgen. Niet alleen het aanbod aan Bed & Breakfast mogelijkheden neemt toe. Ook kamerverhuur en huisruil worden nu ook bij ons steeds populairder.

Wat zijn de gevolgen voor de hoteliers?
De laatste jaren veranderde er heel wat op het vlak van verblijfsaccommodaties. De sterke toename van het aantal particuliere kamerverhuurders is een doorn in het oog van vele hoteliers, die aan vele voorschriften moeten voldoen. Sinds de start van Airbnb nu zes jaar geleden, werden via dit social platform ruim tien miljoen overnachtingen verkocht. In Amsterdam gaat het om bijna 120.000 overnachtingen. Er zijn nu al meer dan een half miljoen verblijfsaccommodaties aangesloten bij Airbnb.

Kamers huren bij particuliere verhuurders
Via de website van Airbnb, kunnen gasten dus kamers boeken bij particuliere verhuurders. De betaling verloopt via het eigen betalingssysteem van Airbnb. Na hun verblijf, kunnen zowel huurders als verhuurder elkaar beoordelen op de website. Ondanks het grote succes, zijn er ook heel wat kritische geluiden te horen over de werking van Airbnb, vooral wat betreft het onderverhuren van kamers.

Wil je nu bijvoorbeeld gemakkelijk je kamer verhuren via Airbnb dan zijn er veel Airbnb service aanbieders die je daarbij kunnen assisteren en je alle moeite uit handen kunnen nemen

De Bed&Breakfast regeling van Amsterdam
In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam geldt een zogenaamde Bed&Breakfast regeling. Deze laat particulieren toe hun woning of een gedeelte ervan, als verblijfsaccommodatie te verhuren.

Wie als particulier zijn woning als verblijfsaccomodatie wil verhuren, moet wél aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Er moet een boekhouding worden bijgehouden
  • Maximaal veertig procent van de woning mag worden gebruikt voor B&B- doeleinden
  • De eigenaar van de woning moet er zélf wonen
  • Er mogen maximaal vier gasten tegelijk worden ontvangen
  • Over de opbrengst wordt 5,5% toeristenbelasting en inkomstenbelasting betaald

Volgens een recent onderzoek telt Amsterdam zo’n honderdvijftig officieel geregistreerde B&B ‘s, maar in de realiteit zijn het er meer dan driehonderd.

Toeristenbelasting
Ook in het buitenland regent het klachten over de werking van Airbnb. Zo was er in New York al heel wat te doen over het niet betalen van toeristenbelasting door Airbnb. Dat beschouwen hoteliers uiteraard als oneerlijk concurrentie. Het verhuren van kamers via Airbnb kent in de VS zo’n overweldigend succes, dat sommige verhuurders gemakkelijk tot 100.000 $ en meer per jaar verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *