Het romantische Ahrdal in de Eifel

1

Het gebied langs de rivier de Ahr is een geliefde bestemming voor een weekendje weg in de Eifel. De Ahr is een kleine zijrivier van de Rijn. Het komt vanuit de hogere Eifel uit bij de plaatsen Remagen en Sinzig, waar het uitmondt in de Rijn. Het Ahrtal heeft een vulkanische oorsprong. Net als in andere delen van de Eifel kom je hier oude burchten tegen. Voor je overnachtingen voor je Eifel weekendje heb je langs de Ahr keuze uit de meest uiteenlopende accommodaties, van eenvoudig vakantiehuisje of pension tot luxe hotels.

Wijnbouw in het Ahrtal
Langs de Ahr worden op de steile rivieroevers druiven verbouwd, zodat je hier een typisch wijnbouwlandschap kunt aanschouwen. In dit vruchtbare gebied waren zelfs de Romeinen al gelegerd. Zij zagen als eersten de gunstige mogelijkheden voor het verbouwen van druiven. Toen reeds werden de eerste wijnranken aangeplant. Tijdens je weekendje weg in de Eifel kun je in deze wijnregio heerlijke streekwijnen drinken. Vooral de rode Ahrwijnen zijn zeer geliefd.

Vakwerkhuizen in Altenahr
Een mooie plaats in het Ahrdal is Altenahr, met de vele vakwerkhuizen heeft dit dorp een typisch Duitse uitstraling. Altenahr ligt in een kenmerkend landschap met rotsen en wijngaarden. In het plaatsje kun je ronddwalen in de smalle romantische steegjes. Geen wonder dat elk jaar veel toeristen voor een weekendje weg naar dit lieflijke plaatsje in de Eifel komen.
Kuren in Bad-Neuenahr

In het historische kuurstadje Bad-Neuenahr zijn nog de oude stadsmuren te zien. In de heuvelachtige omgeving kun je mooie wandelingen maken door de dichte bossen, over de weiden en langs de wijngaarden. Bekende wandelingen zijn de Rotweinwanderweg en de Ahrsteig. Ook de wandelpaden langs de oever van de Ahr zijn de moeite waard. De plaats heeft het voorvoegsel ‘Bad’ vanwege het helende bronwater dat hier uit de bodem komt. Het wellnesscentrum Ahr-Thermen in Bad Neuenahr-Ahrweiler is een bron voor gezondheid en ontspanning.

Mooi uitzicht vanaf de Krausberg in Dernau

Dernau is een wijnstadje aan de Ahr. Vanaf de uitzichttoren Krausberg geniet je bij mooi weer van een prachtig panorama. Je hebt dan uitzicht over het Ahrdal tussen de plaatsen Rech en Ahrweiler. Bij zeer heldere weersomstandigheden kun je aan de horizon zelfs de steden Bonn en Keulen, met de Dom, zien liggen.

Wijnbouwmuseum in Mayschoss

Een ander mooi dorpje langs de Ahr is Mayschoss, dat zeer bekend is van de wijn die hier al eeuwenlang wordt verbouwd. Highlights die je hier op je weekendje Eifel zeker niet mag missen zijn de historische wijnkelder en het wijnbouwmuseum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *